Én ...az ország "leggazdagabb" csórója... :-)

Én ...az ország "leggazdagabb" csórója... :-)

2011. június 25., szombat

Kulturális Örökség Napjai - 2011.szeptember 17-18.




Tisztelt Érdeklődők!



A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) egy felhívást tett közzé nemrégiben az Európa szerte népszerű KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI című programhoz való csatlakozás lehetőségéről.

A program kiemelten kezeli a magyar szellemi kulturális örökség értékeinek bemutatását, a kortárs építészet, tájépítészet, a népi- és ipari emlékek kiemelkedő alkotásainak, valamint a feltárt régészeti lelőhelyek, temetők megismertetését stb.

A kiírásban szerepel még továbbá kiállítás, vetítés, sétaútvonalak szervezése, és még sok más.

Egyesületünk a Had-és Kultúrtörténeti Egyesület illetve két kistelepülés Önkormányzata, Óbarok és Csabdi, erre az alkalomra közös rendezvény szervezésével csatlakozik a programhoz.

Mivel egyesületünk tevékenysége a hadtörténelemhez, hagyományőrzéshez kapcsolódik, egy egészen rendhagyó esemény megszervezése mellett döntöttünk.

Rendezvényünk a Magyarok katonák vitézségét célozza bemutatni, a Honfoglalástól napjainkig.

Ezen a hétvégén a Magyar Történelem különböző korszakai elevenednek meg a látogatók előtt, korhű öltözetek, és eszközök bemutatásával.

Ennek megfelelően, e köré szerveződik az egész program, amely nagyjából az alábbiak szerint áll majd össze:

- Honfoglalás-kori vitézek íjász bemutatója, korabeli jurta kerül felállításra
- A török kor vitézei mutatkoznak be korabeli ruhákban, felszerelésekkel, rögtönzött csatával, ágyúval
- I. Világháború egyenruháit felszereléseit mutatják be a kor hagyományőrzői
- A II. Vlilágháború hadieszközeiből, robbanótestekből, egyenruhákból, felszerelésekből nyílik gazdag kiállítás
- Militária börzét tartunk, ahol gazdát cserélhetnek a hozott tárgyak
- Hadtörténeti Élménytúra indul a szomszédos Csabdi településre korabeli, II. Világháborús állásrendszerek tekinthetők meg útközben. Óbarok fehér szikláin, amelyek a település fölé magasodnak már várja őket a korábban beásott magyar és német csapatokból (Magyar Tartalékosok Szövetsége, MATASZ hagyományőrzői) álló kézifegyverekkel, ágyúval felszerelt egység, amely éppen "harci feladatot" hajt végre a térségben.
- A "háború" után a turisták folytatják útjukat Csabdira. Itt képzett régész kalauzolja őket az Árpád-kori templom, majd pedig a Vasztélyi kastély tekinthető meg.

A rendezvény programja folyamatosan bővül, így előre láthatólag fellépnek néptáncosok, lesz faesztergályos bemutató, különböző népi használati tárgyakat készítenek majd helyben, amelyeket meg lehet vásárolni. Sörsátor, zene, stb.

Amennyiben lehetséges, szeretnénk ha a H.M. katonái is képviseltetnék magukat, ebben az ügyben még folyik a szervezés.

A rendezvényt az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg, és az egyik lényeges szempont hogy ingyenesen legyen látogatható!

Rendezvényünk legfőképp abban tér el a többi helyszínen rendezett rendezvénytől, hogy nem a gasztronómiát, a borturizmust, vagy a welness hétvégét népszerűsíti, hanem az egyik legfontosabb értékünket, hazánk történelmét!

A RENDEZVÉNY DÍJTALANUL LÁTOGATHATÓ!

A részletes programot egy-két héten belül közzétesszük!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szebenyi István
Had-és Kultúrtörténeti Egyesület

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése