Én ...az ország "leggazdagabb" csórója... :-)

Én ...az ország "leggazdagabb" csórója... :-)

2010. február 3., szerda

Tovább dagad a BKV botrány

A mai legfrissebb hír az Indexről:

BKV: Mesterházy, Zelenák és Regőczi őrizetben



Három új gyanúsítottja van a BKV-botránynak. A BRFK nyomozói hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki Tóthfalusi Györgyöt, a BKV igazgatóságának SZDSZ-es elnökét, Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főtanácsadóját, és M. Lászlót, egy kommunikációs cég vezetőjét. A rendőrség ismét kihallgatta a már korábban meggyanúsított Regőczi Miklóst, a BKV volt vezérigazgató-helyettesét, Zelenák Tibor főosztályvezetőt, és Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét is. Házkutatások is zajlanak, hárman őrizetbe kerültek.

- Egyre dagad a botrány. Bár nem gyakran kapcsolódom be a politikai jelleű hírek kommentálásába, de ez, és hasonló ügyek annyira irritálnak hogy nem állhatom szó nélkül. Hangsúlyozni szeretném, pártoktól függetlenül a politikával, a politikusokkal van problémám.

Felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés elkövetése megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a gazdaságvédelmi nyomozók Mesterházy Ernőt [1], Demszky Gábor főtanácsadóját, majd az MTI információi szerint később őrizetbe vették. A rendőrség szerint Mesterházy rábírta a BKV vezetőit, hogy "indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek meg". A gyanúsítás ellen a főtanácsadó panasszal élt.

- Minden bizonnyal fantasztikus képességű ember ez a Mesterházy. Kiváncsian várom mikor derül ki, hogy hasonló ügyekben adott tanácsokat a Főpolgármesternek is.

"Engem ez meglepett, Mesterházy Ernő közeli munkatársam, tanácsadóm (...), ezekről az ügyekről, hogy tanácsadói szerződések lettek volna, és hogy azokat kivel kötöttük vagy kivel kötöttek ők együttműködést, ezekről a sajtóból értesültem" - mondta Demszky Gábor a TV2 Tényeknek a nyomozásról.

- Érdekes, engem nem lepett meg. De Demszky Úr meglepődése ismét sokszáz millió forintba kerül az adófizetőknek. És persze Ő nem tud semmiről! Hmmm. Hát, hiszem ha akarom! Egy kultúráltabb országban ennek a gyanúnak az árnyéka állna fenn, már lemondana az érintett...
Mindhárman panaszt tettek

A rendőrség közlése szerint a korábban már meggyanúsított Regőczi Miklós [2], a BKV egykori értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, és Zelenák Tibor mint a BKV egykori főosztályvezetője a társaság veszteséges működése ellenére a BKV nevében szükségtelen és indokolatlan kommunikációs szolgáltatásokra kötöttek vállalkozói és megbízási szerződéseket, illetve igazoltak különböző teljesítéseket. Az MTI szerint Regőczit és Zelenákot is őrizetbe vették, a gyanúsítás ellen ők is panasszal éltek.

A két vezetőt eredetileg Horváth Éva foglalkoztatása miatt gyanúsították meg. A rendőrség gyanúja szerint a volt szóvivő 2008. február 1. és 2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát.


És itt nálunk most megelevenedik Alexandre Dumas regénye! :-)))

- Athos, Porthos, Aramis... Már csak d'Artagnan hiányzik! :-) A közvagyon testőrei! Az igazság bajnokai, jellemes, szellemes emberek... Csodás történet, akár ez is megihlethetne egy írót. :-) Most hogy jobban belegondolok d'Artagnan sem hiányzik, hiszen Jóvá-Hagyó is "belekeveredett" az ügybe. Horváth Éva személyében pedig megjelenik a szép Constance, D’Artagnan kedvese.

"D’Artagnan és barátai elindulnak Londonba, hogy visszakérjék a gyémántokat Buckinghamtől. Az út tele van a bíboros csapdáival. Athos, Porthos és Aramis súlyosan megsérül; csak d’Artagnan érkezik meg Angliába. Visszaszerzi az ékszereket, és elviszi Anna királynénak, épp időben, hogy megmentse a becsületét."

- Na nálunk a történet azért nem ennyire hősies! A mi hőseink éppen ellenkezőleg: rabolni indultak. De a történet nyilván folytatódni fog, talán így:

"A bíborosra olyan nagy hatással van mindez, hogy meghívja d’Artagnant a saját csapataiba, de a fiú nem fogadja el az ajánlatot barátai iránti hűségből. Mivel nem áll a bíboros szolgálatába, nem kapja meg a bíboros védelmét sem."

- Talán rövidesen az is kiderülhet ki a bíboros? :-)

"A testőrök és d’Artagnan kénytelenek lovakat és felszerelést vásárolni a harctéri szolgálathoz – ez nem kis feladat az elszegényedett testőröknek. Athosnak sikerül pénzt szereznie ismeretlen(BKV?) forrásból, Aramisnak pedig van egy-két szeretője, akiknek van arany az erszényében."

Regőczi Miklóst hűtlen kezeléssel, Zelenák Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával hallgatták ki, közölte a BRFK. A rendőrség szerint Regőczi 12 céggel kapcsolatban mintegy 81 millió forint, Zelenák 6 céggel összefüggésben több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Mindhárom gyanúsított vallomást tett, de a gyanúsítás ellen panasszal éltek, mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.


- Csak úgy röpködnek a milliók, miközben a "pórnép" éhezik! Gratulálok nemes urak!
Tóthfalusit is kihallgatták

A rendőrség közlése szerint Tóthfalusi Györgyöt, a BKV igazgatóságának SZDSZ-es elnökét felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt hallgatták ki. A rendőrség szerint Tóthfalusi a társaság veszteséges működése ellenére "a BKV vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit szándékosan rábírta arra, hogy megszegjék kötelezettségüket". A nyomozók a férfi városházán lévő irodájában házkutatást tartottak.

Tóthfalusit azzal gyanúsítják, hogy az igazgatóság elnökeként aláírta azt a végkielégítési szerződést, amely alapján Futó Sándor volt igazgatósági elnöki főtanácsadó 30 millió forinttal távozhatott a BKV-tól. Tóthfalusi és a BKV is azt állította, hogy az igazgatóság elnöke és tagjai nem írtak alá sem tanácsadói, sem végkielégítési szerződéseket.


- Ezt már nem is kommentálom... Kezdjük el összeadni a milliókat! Persze ezek csak azok a milliók, amik kiderültek...

Szerda délelőtt a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki M. Lászlót, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés elkövetése megalapozott gyanújával. A rendőrség közlése szerint a férfi egy kommunikációs betéti társaság vezetőjeként segítséget nyújtott a BKV vezetőinek "vagyonkezelési kötelezettségük megszegésében", ezzel mintegy 27 millió forint vagyoni hátrányt okozva a közlekedési társaságnak. M. László az ügyben ugyancsak meggyanúsított Horváth Éva élettársa.

A nyomozók ismét felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki Horváth Évát [4], Hagyó Miklós volt szóvivőjét. A nyomozás adatai szerint Horváth Éva szándékosan rábírta a BKV vezetőit, hogy szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek. Horváth Éva tevékenységével 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak, közölte a rendőrség.


- Ez a BKV ez tulajdonképpen egy családi vállalkozás? Vagy csak én vegyok ennyire tudatlan? :-)

"Az Angliában raboskodó Milady elcsábítja a keményszívű Feltont, és nemcsak arra veszi rá, hogy segítsen neki megszökni, hanem arra is, hogy gyilkolja meg Buckingham herceget."

- Lehet hogy Horváth Éva inkább a Milady-re hajaz? :-)

A hat ember kihallgatása folyamatban van, ezzel párhuzamosan folynak a házkutatások. A nyomozók házkutatást tartottat a Főpolgármesteri Hivatalban, az egykori Kormányzati Koordinációs Központ helyiségében is.

Korábban Horváth Éva szerződése miatt hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki Bolla Tibort [5], a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettesét.
Antal Attila házi őrizetben

Antal Attilát, a BKV volt vezérigazgatóját, a Vértes Volán Zrt. jelenlegi vezérigazgatóját január 26-án vették őrizetbe [6] hűtlen kezelés gyanújával, azóta házi őrizetben van [7]. Két konkrét ügyben gyanusítják az igazgatót: az egyik az úgynevezett luxusmetró-tanulmány [8] ügye, amit az Index hozott nyilvánosságra tavaly. A BKV tízmillió forintot fizetett a Soda Reklám Kft-nek egy olyan, alapvetően szükségtelen, és szakmailag nem nagy értékű munkáért, ami a kisföldalatti luxusmetróvá pozicionálásáról szólt.


- Hogy a túróba lehetne ide bekerülni? Ha el nem cseszem, lehet még véletlenül akár használható tanulmányt is készítettem volna fele ennyiért!

A másik ügy aktája szerint bruttó 19,2 millió forintot költött el 2007-ben a BKV a saját fénymásoló-állományának teljes felmérésére [9]. A tanulmányt készítő céget a cégbíróság idén tavasszal törölte a nyilvántartásából. A BKV belső vizsgálata szerint a szerződés szükségtelen volt.

- 19,2 millióért mindent lemásolnék kézzel, 2 példányban! :-)

Korábban tanúként hallgatták ki az ügyben Balogh Zsoltot, aki Antal távozása után megbízott vezérigazgató volt. Az ügyeket ismerő forrásaink szerint elképzelhető, hogy Balogh vádalkut kötött.

- Na már megint egy vádalku! Akkor ez most megússza, és még fizetnek is neki.

Feltételezhető, hogy Antal Attila és Balogh Zsolt terhelő vallomást tett [10] Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettesre. Bár Hagyó Miklóst [11] nem gyanúsították meg, kedden a fővárosi MSZP-elnökség kérésének eleget téve lemondott [12] az országgyűlési képviselői jelöltségről, valamint a fővárosi közgyűlési mandátumáról, de parlamenti helyét megtartja.

Várom az újabb folytatást! Szerintem szinte minden politikusról, és állami cégről lehetne egy történetet írni - sajnos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése